banner boek het lied van de spreeuw
Lezen

Voorleestip | ‘Het lied van de spreeuw’ door Octavie Wolters

Wat is er nu leuker dan boeken cadeau krijgen? Voorgelezen worden natuurlijk! Daar is onze dochter, Amélie, alvast rotsvast van overtuigd. Neem je haar mee naar een boekenwinkel dan struint ze rond om alle boeken te bekijken. Ze heeft niet zoveel tijd nodig om een mooie boek uit te kiezen. En als je haar los laat dan heeft ze er minstens tien mee. Op dat vlak lijkt ze maar een heel klein beetje op haar mama.

Als ze dan een plat pakje onder de kerstboom ziet liggen, is ze helemaal verkocht. De vorm van een boek, die herkent ze alvast uit de duizend! Ze is instant happy als dat cadeautje dan ook nog voor haar blijkt te zijn. Ook dit jaar kreeg ze met de feestdagen een aantal boeken cadeau. Een van die boeken is het pareltje ‘Het lied van de spreeuw’, geschreven door Octavie Wolters.

Dezelfde avond als ze het boek gekregen had, moest het voorgelezen worden. We genoten zo hard samen dat ik het boek met de wereld moest delen, want het is een echte voorleestip!

Octavie Wolters en ‘Het lied van de spreeuw’

Octavie Wolters, geboren in 1977 in Sint Odiliënberg, is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze studeerde rechten en Nederlandse taal- en letterkunde. Als kunstenaar legt ze zich vooral toe op lino- en houtsnede, maar ook op illustraties.

In 2016 publiceerde ze haar eerste roman ‘Voorland’ en in 2020 volgde ‘Slot’. In haar eerste kinderboek ‘Het lied van de spreeuw’ combineert ze haar werk als schrijver en als kunstenaar. Dit resulteert in een pareltje dat zowel gesmaakt kan worden door kinderen als volwassenen.

‘Het lied van de spreeuw’ gaat over een spreeuw die besluit een lied te zingen over de wonderen der natuur. Hij vertelt het aan allerlei andere vogels. Elke vogel reikt hem nog een facet aan, waardoor hij uiteindelijk een serenade zingt over de wereld en het leven.

Poëtische woorden

Hoewel het boek gericht is op kinderen, zullen volwassenen evenzeer genieten van de prachtige woorden in dit boek. Door de poëtische beschrijvingen van de wereld, de natuur en het leven bevat het boek zoveel mogelijkheden. Iedereen zal zich op de een of andere manier wel aangesproken voelen door de tekst in ‘Het lied van de spreeuw’. Het zijn de woorden van de spreeuw die je meenemen naar de natuur en je haar wonderen laten zien.

Hij vond de wolken zo mooi, de briesjes van zeeën ver weg, hij hield van bloesem op de wind, van de bergen met sneeuw, de vacht van een ree, hoe helder de lucht kon zijn.

De woorden vloeien op zo’n poëtische manier uit de pen van Octavie Wolters dat het boek een wonderlijke tekst gaat bevatten. Een tekst die niet alleen mooi is om te lezen, maar je ook aan het denken zet over de wereld en al haar wonderen. Ze neemt je mee en nodigt je uit om te zien wat de spreeuw ziet. Om mee te reizen en te luisteren naar alles wat de andere vogels toe te voegen hebben aan het lied van de spreeuw.

De nacht in al zijn kleuren. Het donker is niet zwart, maar alle kleuren bij elkaar. Als je goed kijkt, zie je het.

Op die manier kan je leren om te kijken naar de wereld zoals de spreeuw dat doet. De volgende keer met misschien een klein beetje meer verwondering.

Prachtige lino’s

Dat Octavie Wolters een kunstenaar is, valt duidelijk te zien in de prachtige lino’s die het boek sieren. Het werk met een linosneden vergt enige vaardigheid en in ‘Het lied van de spreeuw’ is te zien hoe Octavie Wolters deze techniek tot in de puntjes beheerst.

De prachtige spreads die het boek bevatten, nemen je als lezer mee naar een wereld waar je toch even stil van wordt. De spreeuw laat je de wonderen der natuur zien in al haar pracht.

De verschillende vogels die hun aanvulling geven aan het lied van de spreeuw zijn tot in de details uitgewerkt. Bladzijde per bladzijde sla je om, waarbij je telkens weer met verstomming wordt geslagen. Meestal verschijnt een prentenboek vol kleur, maar de eenvoud van een zwart-wit-tekening werkt hier zoveel malen beter. Zelfs de rode borst van het roodborstje is mooier in deze linosneden.

Bij elke leesbeurt ontdekt je weer prachtige details in de tekeningen, zoals in de ogen van de pauw of de veren van het roodborstje.

Een pareltje om te koesteren

‘Het lied van de spreeuw’ is een boek met prachtige teksten die je aan het denken zetten. Ze zijn met de grootste zorg verwerkt in de prachtige lino’s die Octavie Wolters met eigen hand uitsneed. Elke tekening is opnieuw een wonder om te ontdekken, net zoals de spreeuw zingt over de natuur.

Dat maakt het boek een pareltje om te koesteren waarbij zowel ouders als kinderen zullen genieten tijdens het voorlezen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *