banner handboek voor mindere dagen
Lezen

Leestip | ‘Handboek voor mindere dagen’ door Eveline Helmink

Mindere dagen, ze zijn me niet onbekend. Mede door mijn karakter en het hobbelige pad dat mijn leven reeds genomen heeft, steken de mindere dagen wel eens de kop op. Doorheen de tijd leerde ik mezelf daarvoor een hele resem ’trucs’ aan om daarmee om te gaan.

Tevens ben ik ook een liefhebber van zelfhulpboeken. De meeste boeken hebben van die klinkende titels als ‘Omgaan met grote veranderingen in je leven’, ‘Ongetemd leven’ of ‘Bepaal je leven door te veranderen hoe je denkt’. Een boek met een eenvoudige titel als ‘handboek voor mindere dagen’ springt dan ook meteen in het oog.

Ik kwam het boek voor het eerst tegen in een lijst in het tijdschrift Happinez. Door de titel sprong het me meteen in het oog. De titel werd in mijn achterhoofd opgeslagen, maar kwam pas veel later weer naar de voorgrond toen ik met een boekenbon in mijn handen in de boekenwinkel stond. Ik haalde een boek uit de rekken met een prachtige cover. Toen ik erdoor bladerde, overtuigden de mooie quotes en de vormgeving die ik in het boek aantrof me om het mee te nemen. ‘Handboek voor mindere dagen’ las ik op de cover en dat deed ergens een belletje rinkelen. Zo belandde ‘Handboek voor mindere dagen’ in mijn boekenkast om eind dit jaar eindelijk eens gelezen te worden.

Eveline Helmink en ‘Handboek voor mindere dagen’

Eveline (1980) is journalist en bladenmaker. Ze studeerde journalistiek en begon meteen in deze branche na haar studies. Sinds 2010 maakt ze deel uit van de hoofdredactie van Happinez. In 2017 werd ze daar het gezicht als hoofdredactrice. Naast haar werk als hoofdredacteur bij Happinez spreekt Eveline namens Happinez regelmatig over onderwerpen als persoonlijke groei, geluk en zingeving in de media en op events.

‘Handboek voor mindere dagen’ is haar eerste boek en meteen een pleidooi voor een inclusief leven. Ze probeert in dit boek niet te vertellen hoe je moet zorgen dat mindere dagen verdwijnen, wel hoe je ze een plaats in je leven kan geven. Dat doet ze door te vertellen wat zij doet op die mindere dagen. In deze tijd, waarin iedereen alleen maar de leuke dingen deelt, vergeten we bijna dat we ook dagen meemaken die gewoon stom zijn. En dit zijn juist de dagen die je het meeste over jezelf leren. Het is de les der lessen: het accepteren van en meebewegen met het leven zoals het is.

pagina Handboek voor mindere dagen

Prachtige en sprekende vormgeving

Het eerste wat opvalt bij ‘Handboek voor mindere dagen’ is de vormgeving. De credits vallen hiervoor ten deel aan Annelinde Tempelman van Balthazar Studio. Ze zorgt ervoor dat dit boek door de prachtige illustraties bij de passende quotes luchtig blijft. Door de professionele en prachtige vormgeving wordt de boodschap van Eveline alleen maar kracht bijgezet.

Hierdoor wordt het boek een pareltje waar je telkens opnieuw naar wilt grijpen. De lay-out, met duidelijke titels en hoofdstukken, zorgt ervoor dat je na een eerste leessessie telkens weer door het boek wilt bladeren om de verschillende boodschappen en ideeën weer tot je te nemen. Maar ook om je hulp te bieden tijdens die moeilijke dagen. Dankzij de vormgeving is het boek extra toegankelijk op die momenten.

pagina boek Handboek voor mindere dagen

Een frisse wind, met een prachtige boodschap

Eveline Helmink schrijft vlot en toegankelijk. Als je wilt, kan je het boek in één adem uitlezen. Alleen zou het geen eer doen aan de boodschap die Eveline wil meegeven. Hoewel Eveline luchtig schrijft, heeft ze namelijk een krachtige boodschap: geef ruimte aan de mindere dagen. Voor haar is het leven pas volledig als je het ook in al zijn facetten wil beleven. Dat is dus niet alleen met de goede dagen, de hoge toppen, maar ook met de mindere dagen en de diepe dalen.

Het is geen nieuwe boodschap die Eveline brengt. Toch is het een frisse wind in de rayon met zelfhulpboeken. Gedaan met de dingen beter maken, streven naar meer en beter, de zoektocht naar het ultieme geluksgevoel dat je nooit meer loslaat. Ook geen queeste naar het nirwana waarbij je verlost wordt van alle lijden en verlicht de wereld bekijkt.

De idee waarbij we beter leren accepteren dat er mindere momenten zijn, dat deze bij het leven horen en er ook een plaats in verdienen, is een groots concept dat al eerder door wijze leermeesters de wereld in werd gekatapulteerd. Maar Eveline weet deze concepten ook te vertalen naar de realiteit van alledag. Deze grootse concepten over geluk, mindfulness en acceptatie kan Eveline in een prachtige, eenvoudige taal verwoorden. Ze maakt ze op deze manier heel toegankelijk voor een groter publiek.

Het geeft een frisse wind, ook al is de boodschap van haar boek niet zo nieuw. Maar het is wel een van de eerste boeken die zo sterk de gedachte van de mindfulness in zo’n makkelijk te begrijpen formaat weet te gieten.

hoofdstuk boek handboek voor mindere dagen

Een waar no-nonsens zelfhulpboek

Geen zweverige vertelsels, wel veel wijsheid verzamelt in dit no-nonsens zelfhulpboek. Eveline tackelt een aantal wijdverspreide wijsheden met de nodige humor en een paar krachtige oneliners. Het is een ware verzameling wijsheden die voorkomen uit eigen ervaring, straffe bronnen en haar werk bij Happinez.

Dat Eveline jarenlange ervaring heeft als journalist van het mediamerk Happinez, dat internationale inzichten en inspiratie deelt voor persoonlijke groei en een betekenisvol leven, blijkt uit haar toegankelijke schrijfstijl en duidelijke taal. Ze weet daardoor grootse concepten in toegankelijke tips en adviezen te gieten.

‘Handboek voor mindere dagen’ is een boek om bij de hand te houden, zodat je er regelmatig weer eens een stukje in kan lezen op een mindere dag. Of net op een goede dag, omdat je daar zin in hebt.

Meer leestips vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *