Emiels verhaal

4 redenen waarom snoezelen voor Emiel zo belangrijk is

Op 21 januari 2021 werd Emiel geboren in de veilige warmte van ons huis. Die warmte kon echter niet voorkomen dat hij een andere start maakte. Meteen na de geboorte werd Emiel gereanimeerd, omdat hij niet zelfstandig kon ademen. Daarna werd hij door de MUG naar AZ Delta gebracht. Daar konden ze hem jammer genoeg niet de juiste zorg bieden en dus werd hij opgenomen in AZ Sint-Jan in Brugge waar men gespecialiseerd is in cases als Emiel. Meteen bij aankomst daar werd er koeltherapie toegepast en startte voor ons een heel onzekere week. Toen we uiteindelijk de uitslag kregen van de NMR stortte onze wereld zowat in. Door het zuurstoftekort tijdens de geboorte had Emiel een zwaar hersenletsel opgelopen. De artsen schatten zijn kansen op een kwalitatief leven zo klein in dat ze een DNR-code (geen reanimatie) in zijn medisch dossier plaatsten. Ondanks alle hindernissen die we in het eerste jaar moesten overwinnen, vonden we stilaan onze weg.

Je leest hier alles over in ‘Emiels verhaal

Op vandaag heeft Emiel een reeks diagnoses die allemaal rechtstreeks verband houden met zijn hersenschade. De medische termen vliegen ons hier om de oren. Meer dan eens verlangen we naar rustige momentjes om te genieten van onze kindjes. De wereld draait echter door. Doktersafspraken, therapie en opvolging zijn ontzettend belangrijk voor Emiel.

Maar naast al die medische zorg die Emiel nodig heeft, blijft hij ook een gewoon kind met gewone noden. Nabijheid, veiligheid, lichamelijk contact, ontwikkeling, stimulatie, … Hij wil ook de wereld ontdekken. Emiel kan dat door zijn motorische beperking echter niet alleen. Voor alles heeft hij de hulp van een volwassene nodig.

Sinds de start in Zonnebloem merken wij dat snoezelen één van de favoriete activiteiten van Emiel is. Snoezelen of sensorische stimulatie is het aanbieden van zintuiglijke prikkels in een sfeervolle omgeving. Het woord ‘snoezelen’ komt van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Snuffelen staat meer voor de actieve zijde van snoezelen, het ontdekken en geprikkeld worden. Doezelen staat meer voor het passieve gedeelte, het genieten en ontspannen.

Snoezelen is een ideale activiteit voor Emiel. Eentje waar wij als ouders en zijn zusje, Amélie, ook veel aan kunnen hebben.

1. Ontprikkelen

Het snoezelen zorgt ervoor dat de prikkelverwerking door het zenuwstelsel wordt gestimuleerd. De hartslag en bloeddruk dalen en in de meeste gevallen vermindert ook de spierspanning. Het snoezelen brengt hem tot rust.

Door de moeilijke start die Emiel kende, heeft hij vele dagen in het ziekenhuis doorgebracht in de eerste belangrijke fase van zijn leven. Daar werd hij geïntubeerd, gesondeerd, constant gemonitord. Kortom, het hele lijfje van Emiel kende constante prikkels die niets met veiligheid of nabijheid te maken hadden. Twee belangrijke noden van een pasgeboren baby.

Ook door zijn hersenschade merk je bij Emiel dat hij het moeilijk heeft met prikkelverwerking. Hij is graag bij mensen, heeft graag sociaal contact maar veel geluid en visuele prikkels zorgen voor hem snel voor overprikkeling. Snoezelen helpt hem om die prikkels te verwerken.

2. Exploreren

Door zijn motorische beperking is Emiel niet in staat om de wereld te exploreren zoals andere kinderen. Bewegingen vindt hij heerlijk, maar hij moet daarbij altijd geholpen worden door een volwassene. Wat hem enorm helpt om de wereld te exploreren, zijn licht, geluid en gevoel.

Deze drie zaken zijn in een snoezelruimte meer dan voldoende aanwezig. Snoezelen is voor Emiel dus vooral: de wereld ontdekken!

3. Stimuleren

Tijdens het snoezelen worden alle zintuigen gestimuleerd en dat heeft voor Emiel natuurlijk een meerwaarde. Bij kleinere kinderen is snoezelen goed voor de hoofdoriëntatie, het oogcontact en het opwekken van de algemene interesse.

Snoezelen is voor Emiel dus niet alleen de wereld ontdekken, het is ook echt een stimulans om zich verder te ontwikkelen. Zijn ontwikkeling verloopt met kleine stapjes en vooral omdat Emiel de wil heeft om meer te leren. Hem stimuleren in het verder ontdekken van zijn eigen vaardigheden, ook al botst hij daarbij op grenzen, is een fijne meerwaarde van snoezelen.

4. Verbinden

Snoezelen heeft als doel om in contact te komen met elkaar. De nadruk ligt dus op SAMEN snoezelen, samen ontdekken en samen ontspannen.

Hierbij komt het belang voor ons als gezin ook aan bod. Verbinding maken met Emiel is niet zo moeilijk, omdat hij zelf heel veel motivatie heeft om sociale contacten aan te gaan. Maar snoezelen zorgt toch voor een extra dimensie in de verbinding met Emiel. Het is een verbindende activiteit voor ons, als ouders, maar ook voor zijn zusje die op zoek is naar allerlei manieren om met Emiel ’te spelen’.

Een snoezelruimte realiseren bij ons thuis

Omdat snoezelen momenteel een van de belangrijkste stimulerende en rustgevende activiteiten is voor Emiel willen wij graag thuis ook een snoezelruimte voor hem inrichten. We werken daarvoor samen met VZW De Wombat. Deze VZW is nog op zoek naar financiële middelen om dit project voor Emiel te realiseren. Je kan Emiel en de VZW helpen door te doneren via de onderstaande knop of op het rekeningnummer BE 94 7360 5402 4014 met vermelding ‘snoezelruimte Emiel’. Alvast bedankt!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *